The experience of residential care from the perspective of adolescents and caregivers - Gazilj, Ivana (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Cilj študije je zagotoviti vpogled v izkušnje obravnav v vzgojnih zavodih z vidika bivajočih otrok in mladostnikov ter strokovnjakov. Podatki so bili zbrani v dveh mladostniških vzgojnih zavodih. Rezultati kažejo, da so mladostniki in vzgojitelji negativno naravnani do obravnav v vzgojnih zavodih. Mladostniki so še bolj dvomljivi glede namena obravnav v vzgojnih zavodih, saj je v dejavnostih in poteku obravnave preveč monotonost, kakor tudi stigmatiziranje s strani lokalne skupnosti. Vzgojitelji poudarjajo svoje razočaranje zaradi neustreznega sistema intervenc in kompleksnosti dela z otroki z večplastnimi tveganji in težavami.
Keywords: adolescents; caregivers; experience; izkušnje; mladostniki; residential care; vzgojitelj; vzgojne ustanove