Attitudes of Slovene general practice trainers to the implementation of preventive activities - Bulc, Mateja (Zdravstveno varstvo, 2006)
Cilji: Ugotoviti, kakšno je poznavanje in odnos slovenskih splošnih zdravnikovdo preventivnih dejavnosti in dejavnosti za krepitev zdravja, podprtih z dokazi; opredeliti ovire, ki jih doživljajo pri izvajanju priporočenih dejavnosti in ugotoviti, kako njihove lastne zdravstvene navade vplivajo na njihovo delo. Metode: Raziskava je del mednarodnega projekta EUROPREV (Evropska mreža za preprečevanje bolezni in krepitev zdravja v družinski medicini in splošni praksi). V letih 2000/2001 je potekala anketa, ki je zajela vzorec družinskih zdravnikov nacionalnih univerz vseh držav članic mreže EUROPREV. Poleti leta 2000 je sto slovenskih tutorjev splošne/družinske medicine prejelo vprašalnik EUROPREV o odnosu do preventivnih dejavnosti v splošni praksi in do lastnih zdravstvenih navad. Rezultati: Odgovorilo je 55 % vprašanih. Slovenski splošni zdravniki se dobro zavedajo nujnosti preprečevanja bolezni in krepitve zdravja, vendar je ta slika v praksi drugačna. Dvainšestdeset odstotkov anketiranih je menilo, da jedelo na področju preprečevanja bolezni in krepitve zdravja zahtevno. Največkrat navedene ovire v anketi so bile delovna obremenitev in pomanjkanje časa (93%) ter pomanjkanje pobud (35%). Zaključki: Pri uresničevanju z dokazi podprtih priporočil za krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v osnovnem zdravstvu se je pokazala velika neskladnost med znanjem splošnih zdravnikov innjihovim praktičnim delom.
Keywords: družinska medicina; preventivna medicina; Slovenia; Slovenija; splošna praksa; zdravje; zdravniki