The earliest centres of pottery origin in the Russian Far East and Siberia: review of chronology for the oldest Neolithic cultures - Kuzmin, Yaroslav V. (Documenta Praehistorica, 2002)
Najzgodnejša keramika z ruskega Daljnega vzhoda, iz kulturnih kompleksov Osipovka in Gromatukha,je radiokarbonsko datirana okoli 13 300 do 12 300 BP.Najzgodnejša znana keramika iz Sibirije je iz kompleksa Ust-Karenga, datirana pa je okoli 11 200 do 10 800 BP. Kompleksa Osipovka in Gromatukha pripadata začetnemu neolitiku in sta sočasna z neolitskimi kulturami na južnem Kitajskem in Japonskem. Kljub zelo zgodnjemu pojavu keramike na ruskem Daljnem vzhodu pa ni dokazov o kmetovanju na začetku neolitika. Način preživljanja še vedno temelji na lovu in ribolovu vključno lososov (anadromous salmonids) v reki Amur in njenih pritokih.
Keywords: neolitik; ceramic; keramika; radiokarbonske datacije; Rusija; Sibirija