Slovenska književnost v nemškem, francoskem in italijanskem prevodu (1992–2021) - Rozman, Julija (Ars et humanitas, 2023)
Članek obravnava prevodno dejavnost iz periferne slovenščine v centralna jezi-ka nemščino in francoščino ter v polperiferno italijanščino v zadnjih tridesetih le-tih (1992–2021). Po rezultatih izstopajo prevodi v nemščino, kar po eni strani lahko pripišemo tesnim zgodovinskim, družbenim in političnim vezem med Slovenijo in nemško govorečimi državami, po drugi strani pa prevode v nemščino spodbuja Jav-na agencija za knjigo RS, in sicer predvsem v okviru priprav na frankfurtski knjižni sejem leta 2023. Književnih prevodov v francoščino je 2,7-krat manj kot v nemščino, medtem ko se v italijanščino prevaja veliko več kot v francoščino. Čeprav se količina književnih prevodov v nemščino in italijanščino zdi spodbudna, imajo prevodi iz slo-venščine na ciljnih trgih vseh treh jezikov periferni položaj. To pomeni, da redkoka-teremu slovenskemu avtorju uspe doseči odmevnost na nacionalni ravni ciljnih trgov, kar je pogosto rezultat vztrajnih prizadevanj posameznikov.
Keywords: francoščina; French; German; Italian; italijanščina; nemščina; prevodni tokovi; Slovenian literature; slovenska književnost; translation flows