Status stvarnosti v sodobni sociologiji medicine - Kuran, Manuel (Družboslovne razprave, 2008)
Avtor problematizira ontološke in epistemološke usmeritve sodobne sociologije medicine, ki se kažejo predvsem v odnosu do tako imenovanega primarnega sveta oziroma stvarnosti. V središče razprave postavlja koncept duševne bolezni, predvsem zaradi močne prisotnosti v družboslovju, pa tudi zaradi izjemno kompleksne narave. Skozi pregled štirih izbranih družboslovnih avtorjev: Durkheima, Parsonsa, Foucaulta in Szasza, ter kritično obravnavo treh razsežnosti paradigme socialnega konstrukcionizma, na katerega se sociologija medicine najpogosteje navezuje, so predložena aktualna vprašanja in pomisleki, ki jih pred današnje družboslovje postavljajo dognanja kognitivnih znanosti. Celotna razprava je umeščena - in to je tudi primarni cilj tega znanstvenega prispevka - v širok okvir interdisciplinarnih možnosti med sociologijo medicine, kognitivne znanosti in naravoslovje.
Keywords: Medical sociology; Sociologija medicine; Epistemologija; Epistemology; Duševne bolezni; Mental illness; Sociological theories; Sociološke teorije; Cognitive science; Kognitivna znanost; stvarnost