Javno in zasebno v Iliadi in Krstu pri Savici - Vrečko, Janez (Primerjalna književnost, 2001)
Razprava izpostavi pogansko pojmovanje večnosti in ga primerja s krščanskim, poudari elemente javnega in zasebnega v Krstu in se na koncu posveti Črtomirovemu mističnemu videnju. Penik ga posebej poudari s tremi tipičnimi elementi slehernega mističnega soživetja: s svetlobo, z molkom in z odkritjem doma. Po tem doživetju za Črtomira bog ni več beg in nebo ne več ne-bo. Zgodnjekrščanska mistika je Črtomira znova zvezala z njegovim poganskim izročilom, hkrati pa mu omogočila preseči ozke domačijske meje in se predati vsem ljudem dobre volje.
Keywords: Prešeren, France, 1800-1849; Slovene literature; slovenska književnost; starogrška književnost; Homer: Iliada; Prešeren, France: Krst pri Savici; primerjalne študije