The crisis of collective employment relations systems - Stanojević, Miroslav (Teorija in praksa, 2019)
Članek obravnava stanje kolektivnih delovnih razmerij (KDR) v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Madžarski in Avstriji v po-kriznem obdobju 2013-2015. Pregled empirične evidence kaže, da se stopnje (ne)razvitosti režimov kolektivnih delovnih razmerij (KDR) in/ali dinamike njihovih destabilizacij, med državami iz vzorca - zaradi vpliva razlik v pritiskih brezposelnosti in (ne)moči sindikatov, razlikujejo. Analiza pokaže, da je mehanizem destabilizacije režimov KDR - ki je v ozadju teh razlik, v osnovi povsod podoben. Utemeljen je na značilnih podobnostih med istimi sektorji v (teh) različnih državah.
Keywords: Delavski sveti; Delovna razmerja; Industrial relations; kadrovska politika; Labor unions; Sindikati; Works council