Ali dvojezična šola v Prekmurju res razdvaja? Stališča staršev, dijakov in učencev o dvojezičnem izobraževanju - Medvešek, Mojca (Teorija in praksa, 2020)
Šestdeset let obstoja dvojezičnega šolstva v Prekmurju je pospremil nov zahtevek za oceno ustavnosti dela zakonodaje, ki se nanaša na dvojezično izobraževanje. Posledično so se v javnosti znova obudile kritike, ki opozarjajo na pomanjkljivosti dvojezičnega izobraževanja. V prispevku predstavljamo ugotovitve empiričnih raziskav, s katerimi smo preverili, ali starši, dijaki in učenci menijo, da je dvojezična šola ustrezna oziroma kakovostna možnost za izobraževanje v maternem jeziku tako za manjšino kot za večino. Izsledki raziskav so pokazali, da večina anketiranih še vedno meni, da je obstoječi model dvojezičnega izobraževanja ustrezen in kakovosten, pri čemer učenci in dijaki kažejo nekoliko bolj pozitivna stališča do obstoječega dvojezičnega šolstva kot njihovi starši ter da dvojezično izobraževanje podpirajo zlasti učenci, dijaki in starši, ki so za svoj materni jezik navedli madžarščino ali oba jezika (slovenščino in madžarščino).
Keywords: dvojezično izobraževanje; dvojezično šolstvo; dvojezičnost; madžarska narodna skupnost; madžarski jezik; Prekmurje