Theatre reception in Greece and the ideology of greekness - Angelopoulos, Tasos (Amfiteater (Ljubljana), 2019)
Namen pričujočega prispevka je pokazati, kako sta družbena in politična ideologija grštva vplivali na interpretativne okvire grškega občinstva in kritike pri recepciji odrskih uprizoritev antičnih Aristofanovih komedij. Prispevek izhaja iz primerjave Aristofanovih Ptičev v režiji Nikosa Karathanosa iz leta 2016 z istoimensko uprizoritvijo v režiji Karolosa Kouna iz leta 1959 in zagovarja stališče, da je Koun s svojo režijo Ptičev pojmu grštva vtisnil svojevrsten pečat, ki prevladuje še danes. Prispevek se osredotoča na sociološki vidik gledališča in pokaže, da vsaka gledališka uprizoritev posreduje mnogo več zunajgledaliških (večinoma socioloških in ideoloških) pomenov, kot si morda mislimo, ter da interpretacija posameznega gledališkega dogodka oziroma odziva poteka znotraj pojmovnih okvirov družbe, v kateri nastane.
Keywords: Aristofan; Aristophanes; comedies; družba; gledališče; Greekness; grštvo; ideologija; ideology; Karolos Koun; komedije; Nikos Karathanos; Ptiči; society; The birds; theatre