Relativne prečne vibracije valjev tiskarskega stroja, ki pritiskajo drug ob drugega preko gumijaste obloge - Augustaitis, Vytautas Kazimieras (Strojniški vestnik, 2004)
V prispevku predstavljamo rezultate analitične, računalnisko podprte raziskave relativnih prečnih vibracij valjev v rotacijskem ofsetnem stroju za obojestransko tiskanje. Predstavljamo postopek izvirne metode, s katero smo izvedli raziskavo in ki temelji na računalniski simulaciji. Tiskarski stroj sestoji iz naslednjih valjev, ki se, v času delovanja tiskarskega stroja, vrtijo in pritiskajo drug ob drugega prek tanke (priblizno 2 mm) elastične, gumirane tkanine (gumijasta obloga): dveh valjev za plosčo, na katerih sta pritrjeni tiskarski sabloni, in dveh valjev z gumijasto oblogo, med katerima drsi papirni trak, potreben za tiskanje. V poteku raziskave smo ocenili upogibe valjev, pa tudi elastičnost in dusenje gumijaste obloge ter ležajnih enot valjev. Ugotovili smo, da te vibracije povzročajo spremembe v pritisku med valji, s čimer zmanjsujejo tudi kakovost tiska. Potem ko smo raziskali značilnosti prostih in vsiljenih relativnih vibracij valjev, smo se odločili, da bomo intenzivnost vibracij zmanjšali z uporabo valjev z identično dinamično odzivnostjo. Predstavljamo podatke, pridobljene z ekperimentalnim raziskovanjem, ki kazejo vpliv vibracij pritiska med valji na kakovost tiska.
Keywords: tiskanje; ofset; stroji tiskarski; vibracije; tiskarski stroji; valji