Namen kaznovanja in njegov vpliv na odločanje o sankcijah - Mihelj Plesničar, Mojca (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2012)
Sistemski odgovor na temeljno vprašanje o namenu kaznovanja krepi jasnost in koherentnost kazenskopravnega sistema ter hkrati sodiščem pri odločanju o sankcijah zagotavlja skupno izhodišče, ki je v skladu z rezultati več mednarodnih študij eden od ključnih dejavnikov, ki delujejo proti arbitrarnemu odločanju o sankcijah in zagotavljajo spoštovanje načela enakosti v kaznovanju. Slovenska ureditev je od osamosvojitve naprej brez takšne načelne ureditve, zato luknjo zapolnjujejo tako odločitve instančnih sodišč kot tudi ustaljena spoznanja stroke. Čeprav je kot slovensko izhodišče mogoče označiti eno izmed mešanih teorij, v katerih retributivni element sorazmernosti deluje omejevalno, znotraj prostora, ki ga uokvirja, pa prevladujejo utilitarni elementi, povezani z rehabilitativnimi izhodišči, nekatere težave nakazujejo na potrebo po bolj načelni rešitvi tega vprašanja.
Keywords: criminal law; kazensko pravo; kazniva dejanja; kazenske sankcije; kazen