Socialno varstveni zavod Hrastovec v razcepu med varstvom in varovanjem - Bohak, Tadeja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2017)
Ob uveljavitvi Zakona o duševnem zdravju v letu 2008 je bil Socialno varstveni zavod (SVZ) Hrastovec postavljen pred nove izzive in je kot prvi od vseh socialno varstvenih zavodov verificiral varovani oddelek. V skladu s svojim osnovnim poslanstvom je SVZ Hrastovec verificiral varovani oddelek za osebe z več motnjami, tj. za osebe s težavami v duševnem razvoju in z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju. Po skorajšnjem desetletju je bil že večkrat izpostavljen izzivom glede sprejemanja oseb po preteku forenzične obravnave v varovani oddelek zavoda na podlagi izrečenega sklepa sodišča in bil neuslišan s svojimi mnenji, da za tako vrsto oseb, ki so še vedno nevarni družbi, nima ustreznih specializiranih pogojev in da svojim uporabnikom ne zmore več zagotavljati ustrezne varnosti. Glede na opravljanje socialnega varstva za osebe s posebnimi potrebami kot svoje osnovne dejavnosti, se vedno bolj zdi, da je na tem področju potrebno nekaj spremeniti in hkrati ohraniti osnovno skrb in varstvo.
Keywords: socialno varstvo; duševno zdravje; mental health; forenzična psihiatrija; varovanje; Socialno varstveni zavod Hrastovec