Thai religion and the viability of the construct 'cult' - Kosuta, Matthew (Poligrafi, 2022)
Avtor raziskuje pojem kulta v okviru tajske religije v pomenu, v katerem se uporablja v akademskih delih (kjer je delno opredeljen kot družbena tvorba), da bi ocenil ustreznost termina kot opisne in/ali analitične kategorije v tajskem ver-skem kontekstu. Pri tem izpostavi elemente tajskih verovanj in praks, da bi odkril morebitne kultu sorodne besede v tajščini (wai (izkazati spoštovanje), bucha (žrtev, čaščenje), buang suang (častiti, pomiriti) itd.). V članku je podan pregled uporabe oziroma neuporabe omenjenega pojma v aktualnih raziskavah o tajskih religijah (o čaščenju Bude, menihov, kraljev ? živih in preminulih, spoštovanih menihov, rahuja, krajevnih božanstev in duhov), avtor pa predstavi tudi razširjeno rabo termina kult v raziskavah o grški in rimski religiji. rezultati analize kažejo, da taj-ska religija skorajda ne pozna koncepta formalnega članstva pri ritualnih praksah, izbira oblike čaščenja pa je fluidna, saj posamezniki lahko svobodno prehajajo med skupnostmi, ki jih sicer označujemo za kulte, s čimer zmanjšujejo ustreznost samega izraza zanje. Čeprav je seveda mogoče govoriti o kultu kralja Naresuana, fluidnost tajskih religij močno razteguje parametre pojma kult kot družbene tvorbe na Tajskem.
Keywords: cult; čaščenje; duhovi; kult; religije; religion; spirits; tajska religija; Thai religion; worship