Pogoste metode za zdravljenje raka - Glatz, Sara (Placebo, 2023)
Najpogosteje se rakava obolenja zdravijo s kirurgijo, radioterapijo in/ali eno izmed metod sistemskega zdravljenja. Vsem je dobro znana kirurgija, kjer se v večini primerov tumor fizično odstrani. Radioterapija ali obsevanje je način uničevanja rakavih celic z notranjim ali zunanjim virom sevanja. Medtem ko sta kirurgija in radioterapija metodi lokalnega zdravljenja, sistemsko zdravljenje deluje na celoten organizem (z izjemo centralnega živčnega sistema). Med sistemsko terapijo uvrščamo zdravljenje s kemoterapijo, tarčno zdravljenje (z monoklonskimi protitelesi in malimi molekulami, hormonsko zdravljenje raka dojk in prostate), imunoterapijo z zaviralci imunskih kontrolnih točk ter zdravljenje s konjugati monoklonskih protiteles in kemoterapevtikov.
Keywords: Imunoterapija; Kemoterapevtiki; Kirurgija; Radioterapija; Rak (medicina); Tarčno zdravljenje; Zdravljenje