Književno delo slovenskih izseljencev - Žitnik Serafin, Janja (Slavistična revija, 2000)
Leposlovno delo slovenskih izseljencev lahko razvrščamo v različne sklope glede na specifiko njihovih "skupnih" tematik ali glede na njihove značilne literarne smeri in oblike, navezanost ali izoliranost od sočasno nastajajoče "domače" književnosti ter njuno medsebojno primerljivost, stopnjo literarnoestetske dognanosti itd. Prihodnje analize naj z zanesljivimi literarnoestetskimi merili izpostavijo vse tisto leposlovno delo slovenskih izseljencev, ki ima trajnejšo vrednost, in ga ustrezno umestijo v osrednja dela slovenske literarne zgodovine (sintetične preglede, leksikone, tudi komentirane zbirke klasičnih del) in v osnovnošolske, srednješolske in visokošolske učne vsebine, njihova najboljša dela pa v obvezna šolska berila.
Keywords: emigrantska književnost; slovenska literarna zgodovina; slovenski izseljenci