Postavitev in oprema monografskih publikacij v mladinskih oddelkih splošnih knjižnic - Ločniškar-Fidler, Mateja (Knjižnica, 2006)
Sistematična in pregledna ureditev knjižničnega gradiva na knjižnih policah splošnih knjižnic je eden od temeljnih pogojev za uspešno pregledovanje in iskanje gradiva. Z raziskavo smo želeli ugotoviti današnji sistem razvrščanja mladinskega knjižnega gradiva. Podatke, ki smo jih potrebovali za raziskavo, smo zbrali in analizirali s pomočjo vprašalnika, ki ga je izpolnilo pet naključno izbranih osrednjih splošnih knjižnic. Analizirali smo posebne zbirke knjižnic, razporeditev in razvrstitev določenih leposlovnih in strokovnih monografskih publikacij za mlajše otroke, za srednje starostno obdobje in za mladostnike. Ugotavljali smo, ali knjižnice enotno in v skladu z dosedanjimi navodili zapišejo elemente signature, ki so razvidni na gradivu in v računalniških katalogih. Spremljali smo tudi enotnost in razlike v zunanji opremi gradiva, barvne in/ali slikovne oznake, ki dodatno pojasnjujejo razvrstitev in vsebino mladinskih monografskih publikacij.
Keywords: splošne knjižnice; mladinske knjižnice; obdelava gradiva; monografske publikacije; posebne zbirke; postavitev gradiva; raziskave