Kratek oris razvoja telesne vzgoje na Danskem, v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji - Čuk, Ivan (Šport (Ljubljana), 2022)
V članku so na kratko predstavljene razvojne značilnosti telesne vzgoje1 v štirih državah – na Danskem, v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. Izbrane države so primerljive s Slovenijo po dosežkih znanja v mednarodnih raziskavah (OECD PISA idr.), prepoznavne so po vidnejših dosežkih na področju sodobnega, trajnostnega oblikovanja šolskega prostora ter so pred nedavnim uvedle spremembe na izobraževalnem področju (za osnovnošolsko izobraževanje), s področjem oblikovanja učnega prostora (arhitektura šolskih objektov). Značilnost vseh izbranih držav je, da so telesnokulturne dejavnosti najprej izvajala društva. Ko je oblast spoznala pomembnost telesne vadbe, tudi za vzgojo otrok in mladine, jo je postavila v obvezne vsebine v šoli. Zanimivo je, da so le na Danskem najprej imeli primerno šolane učitelje ter so šele nato postavili telesno vzgojo v šolsko okolje. Vsi drugi so predmet najprej postavili v šolo in nato izobraževali kader, ki naj bi vodil predmet. Danci so tudi zelo kmalu poskrbeli za primerne vadbene prostore, v Avstriji in Nemčiji veliko pozneje, v Sloveniji pa se temu namenja pozornost šele zadnjih slabih 50 let. V novejši zgodovini le Danska ni imela totalitarnega državnega ustroja, ki bi poveličeval državno ideologijo (nacizem, komunizem), in morda je prav zato današnja Danska vodilna in neobremenjena pri novih zamislih v šolskem prostoru.
Keywords: Avstrija; Danska; društva; Nemčija; razvoj; Slovenija; šole; šport; športna vzgoja; zgodovina