Sociologija in razvoj kapitalizma - Kanjuo-Mrčela, Aleksandra (Družboslovne razprave, 2024)
V prispevku je obravnavano vprašanje relevantnosti sociološke analize kapitalizma. Avtorica trdi, da se je sociologija v veliki meri (samo)umaknila in da številne pomembne teme, ki so bile izvirno predmet sociološke analize, danes obravnavajo druge družboslovne discipline, predvsem ekonomija, čeprav ima sociologija več in boljša orodja za analizo in razlago kompleksnosti kapitalizma. »Izguba« področij ni problem primarno zaradi tega, ker se znižuje status discipline ter njenih pripadnikov in pripadnic, ampak je bistvo problema v tem, da zaradi zniževanja statusa sociološke profesije in zoževanja njene jurisdikcije nad področji, kot sta npr. družbena neenakost in ekonomska moč, umanjka specifični sociološki vpogled, kar onemogoča kakovostno analizo in iskanje ustreznih odgovorov na razvojne izzive današnje družbe. V prispevku premišljujemo o ustreznih smernicah tematskega in metodološkega razvoja sociološke analize kapitalizma.
Keywords: družbene in razredne neenakosti; feminizem; Kapitalizem; metodologija sociološkega raziskovanja; platformna ekonomija; postsocializmi; Sociologija