Socialist modernism as compromise - Terian, Andrei (Primerjalna književnost, 2019)
V članku obravnavam izraz "socialistični modernizem", natančneje njegovo uporabnost za označevanje literarne paradigme, ki se je v letih med 1960/1965 in 1980 uveljavila v romunski in v drugih vzhodnoevropskih književnostih. Članek je zgrajen tridelno. Najprej podajam diahroni pregled navedenega obdobja, posebej pa raziskujem vzroke, spričo katerih so pisatelji in komunistični oblastniki modernizem pojmovali kot razvojno smer, s pomočjo katere so lahko uspešno izrazili svoja zanimanja v obdobju, ko se je pričel umikati socialistični realizem. V drugem delu prispevka opredeljujem idejo "socialističnega modernizma" in analiziram njeno uporabnost za označbo omenjenega obdobja, predvsem dokazujem, zakaj je pojem uporabnejši od drugih, podobnih izrazov, ki so bili doslej v uporabi v Romuniji, kot so "neomodernizem" ali "socialistični esteticizem". Slednjič raziskujem, ali je ideja socialističnega modernizma omejena na rabo v okviru nacionalne, v najboljšem primeru regionalne ravni, ali pa jo je mogoče uspešno povezati v nadnacionalno mrežo modernizma, in sicer tako, da ga primerjamo s t.i. "poznim modernizmom".
Keywords: neomodernizem; pozni modernizem; romunska književnost; socialistični esteticizem; socialistični realizem