Cankarjeva afirmacija in negacija Zolajeve Beznice v romanu Na klancu - Smolej, Tone (Primerjalna književnost, 1997)
Članek raziskuje vplive Zolajevega romana Beznica (L'Assomoir, 1877) na Cankarjevo delo Na klancu (1902). Zagovarja tezo, da se je slovenski pisatelj zgledoval tako pri obliki kot pri vsebini Zolajevega pisanja. V obeh delih je namreč najti dinamični incipit ter deskripcijo pogleda z okna, ki izraža junakinjino hrepenenje. V presečišču obeh romanov je tudi motiv odhajajočega partnerja ter enako število otrok, pojavlja pa se še podobna motivika nekaterih ljudskih običajev, le da jo je Cankar v nasprotju z Zolajem največkrat demotiviral. Ločnico med njima pomeni tudi različno pojmovanje habitata, ki pri slovenskem pisatelju junakov ne zlomi.
Keywords: Cankar, Ivan, 1876-1918; francoska književnost; French literature; literarni vplivi; Slovene literature; slovenska književnost; Zola, Émile, 1840-1902