Gledalčeva spoznavna nadomestitev odsotnega performerjevega fenomenalnega telesa - Krpič, Tomaž (Amfiteater (Ljubljana), 2016)
Članek obravnava predstavo Feng šus v gledališču brez igralca. Značilnost predstave je odsotnost fenomenalnega telesa performerjev. Avtor analizira - pri tem uporablja tipologijo uprizoritvenih teles Erike Fischer-Lichte - edinstveno razmerje med prisotnim semiotičnim in odsotnim fenomenalnim telesom performerja na eni strani ter prisotnim fenomenalnim in semiotičnim telesom gledalca na drugi. Avtor pri analizi uporablja tudi elemente kognitivne sociološke teorije Eviatarja Zerubavela (smisel kot socialna relacija med označenim in označevalcem) in elemente teorije materialne kulture Tima Danta (vloga umetniškega dela kot predmeta, ki posreduje v procesu sporazumevanja). Avtor opiše in pojasni, kako gledalec z uporabo svojega lastnega fenomenalnega telesa kognitivno nadomesti odsotno performerjevo fenomenalno telo, kar daje vizionarski izjavi Edwarda Gordona Craiga o gledališču brez zapisane besede in gledališču brez igralca nov pomen.
Keywords: gledalci; scenografija; scenske umetnosti; sodobno gledališče; uprizoritve