Digitalizacija in izkušnje pravnikov v Italiji - Jarc, Marco (Podjetje in delo, 2022)
V italijanskih zakonskih predpisih je bila informatizacija prvič omenjena na začetku devetdesetih let, ko so bili postavljeni temelji elektronskega poslovanja javne uprave. Italijanski zakonodajalec je nato potrebam sodobne družbe začel prilagajati tudi pravosodni sistem. Reforme so končno zaživele v preteklem desetletju. Kljub velikim investicijam, ki jih je država namenila digitalizaciji celotnega državnega ustroja, so rezultati preskromni, saj se Italija na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe Evropske komisije uvršča v spodnjo polovico. V pravosodnem sektorju je sicer mogoče zaznati odločilne premike v smeri digitalizacije in modernizacije. Od leta 2014 je civilni pravdni postopek popolnoma informatiziran in občutno učinkovitejši. Digitalizacija postopkov je tudi razbremenila delo na sodiščih in v odvetniških pisarnah. Informacijski sistemi, ki so nastali po kalupu analognega postopka, pa imajo še veliko pomanjkljivosti, s katerim se pravniki vsakodnevno soočamo. Sredstva, ki jih je italijanska država namenila za ponoven zagon digitalne inovacije v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, bodo po pričakovanjih uporabljena za že nujno posodobitev digitalnih infrastruktur tako v javnem kot v zasebnem sektorju.
Keywords: digitalisation; Digitalizacija; electronic certified mail; electronic civil procedure; elektronska certificirana pošta; elektronski civilni postopek; Italija; Italy