Gene-flows and social processes - Thomas, Julian (Documenta Praehistorica, 2006)
Genetske informacije so v zadnjih štirih desetletjih igrale pomembno vlogo prištudiju mezolitsko-neolitske tranzicije v Evropi. Včasih se zdi, da prihaja do odstopanja med vzorci, ki jih razkrivajo genetske analize in med kompleksnimi socialnimi in ekonomskimi procesi, ki jih proučuje arheologija. V tem prispevku poudarjam mnogoterost identitet, prehrambenih režimov in vzor- cev socialne interakcije, ki so bili vpleteni v uvajanje neolitika v severni in zahodni Evropo in ocenim, kakšne so implikacije za genetske raziskave.
Keywords: Europe; Evropa; archaeology; arheologija; mezolitik; neolitik; človek; evolucija (biologija); genetics; genetika; demografski razvoj; družbeni razvoj; food; prehrana