Intermodalni transport in inovativno izobraževanje - Hanžič, Katja (Mednarodno inovativno poslovanje, 2009)
Zaradi omejenosti kapacitet cestne infrastrukture v EU in zaradi velikih negativnih vplivov cestnega prometa na okolje dobiva intermodalni transport, kot okolju bolj prijazna oblika transporta tovora, vse večjo veljavo. Vzporedno s tem rastejo tudi potrebe po izobraževanju vseh deležnikov (logističnih managerjev, politikov itd.) o posebnostih in splošnih družbenih prednostih, ki jih nudi intermodalni transport tovora. Center za ekonomijo transporta, Fakultete za gradbeništvo, Univerze v Mariboru, v okviru evropskega projekta "TraLoTra" 1, razvija rešitve možnega vzpodbujanja in poenotenja procesov izobraževanja na področju logistike, predvsem na področju intermodalnega transporta, in tako prispevati k hitrejšemu, trajnostnemu in skladnejšemu razvoju na področju logistike (intermodalnega transporta) v Evropski skupnosti. V prvi fazi projekta je bila opravljena analiza izobraževalnih vsebin na področju logistike (intermodalnega transporta) v EU sposebnim poudarkom na, v projektu TraLoTra , sodelujočih državah. Na osnovi podrobne primerjalne analize obstoječih učnih gradiv in programov so bile predlagane rešitve za poenotenje, izboljšanje in posodobljenje učnih vsebin za odpravljanje vrzeli med sodobnimi potrebami logistične prakse in obstoječimi študijskimi vsebinami. Analiza obstoječih javno dostopnih gradiv s področja logistike, predvsem pa intermodalnega transporta v Sloveniji je pokazala, da učna gradiva pogosto zaostajajo za sodobnimi rešitvami in potrebami v praksi. Uporabnikom so na voljo le najosnovnejše informacije, potrebne za razumevanje in izvajanje intermodalnega transporta. V preučeni literaturi pogrešamo naslednje vsebine: okoljske prednosti uporabe intermodalnega transporta, najsodobnejše rešitve na področju intermodalnega transporta, stroški in koristi intermodalnega transporta, primeri dobrih praks, sistemi končne distribucije uporabnikom (angl. "last mile delivery solutions") in potrebni prometno politični ukrepi, ki bi prispevali k večji uporabi intermodalnega transporta. V drugi fazi projekta so bili razviti inovativni izobraževalni instrumenti, ki uporabnikom omogočajo samostojno interaktivno (preko spletnega portala) uporabo sodobnih mednarodno poenotenih, učnih vsebin na osnovi primerov dobrih praks. Sistem izobraževanja je namenjen strokovnjakom v podjetjih, javnim uslužbencem in študentom. Rezultati projekta so zainteresirani strokovni javnosti predstavljeni v obliki spletnega portala, na konferencah in tematskih delavnicah. Izkušnje kažejo, da lahko inovativni izobraževalni instrumenti, ki so bili razviti v okviru projekta TraLoTra pomembno povečajo znanja in potencialno uporabo intermodalnega transporta.
Keywords: inovativno izobraževanje; intermodalni transport; izobraževalne vsebine; logistika; metode poučevanja