Stress among employees in psychiatric nursing - Nemec, Urška (Obzornik zdravstvene nege, 2017)
Uvod: Na področju psihiatrije so pogosto prisotne različne stresne situacije, zato so osebe, ki obravnavajo paciente z duševnimi motnjami, stresu bolj podvržene. Stresne situacije potencira tudi slabo poznavanje terapevtske komunikacije. Namen raziskave je bil ugotoviti prisotnost stresa med člani negovalnega tima. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji, podatki so bili zbrani z delno strukturiranim vprašalnikom. V raziskavo je bilo vključenih 73 članov negovalnih timov, in sicer 37 članov iz posebnega socialnovarstvenega zavoda in 36 iz psihiatrične bolnišnice. Podatki so bili zbrani v prvi polovici leta 2016. Za analizo je bila uporabljena opisna statistika ter hi-kvadrat test. Rezultati: Za anketirane so najbolj stresni dejavniki slabo nagrajevanje za opravljeno delo (n = 40, 55 %), slabi odnosi med sodelavci (n = 23, 32 %) in zmanjšan občutek varnosti ob nepredvidljivih pacientih (n = 32, 44 %). Na delovnem mestu se vsakodnevno srečujejo s fizičnim ali psihičnim nasiljem pacientov (n = 14, 19 %), pri čemer so bili anketirani že večkrat ogroženi (n = 53, 72,5 %). Anketirani na terapevtsko komunikacijo včasih pozabljajo (n = 38, 52 %). Diskusija in zaključek: Stresnim situacijam se na področju psihiatrije ni mogoče popolnoma izogniti. Za medicinsko sestro, ki deluje v zdravstveni negi na področju psihiatrije, je pomembno, da dobro obvlada komunikacijske spretnosti in veščine za vzpostavljanje medsebojnih odnosov.
Keywords: burnout; dejavniki stresa; delovna mesta; izgorelost; nasilje pacientov; patient violence; stress factors; terapevtska komunikacija; therapeutic communication; workplace