Pomen nevrotrofičnih dejavnikov pri nevrodegenerativnih boleznih - Horvat, Selena (Farmacevtski vestnik, 2024)
Proteini z nevrotrofično aktivnostjo, t. i. nevrotrofični dejavniki, omogočajo preživetje, diferenciacijo, regeneracijo in vzdrževanje nevronov v centralnem živčnem sistemu. Zaradi svojega delovanja so pomembni pri nevrodegenerativnih boleznih, saj zaščitijo poškodovane nevrone pred propadom in spodbujajo njihovo regeneracijo. Posnemanje delovanja nevrotrofičnih dejavnikov in molekul, ki izkazujejo nevrotrofično aktivnost, tako predstavlja možnosti za razvoj novih terapevtskih pristopov za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni.
Keywords: neurodegeneration; neurodegenerative diseases; neurotrophic factors; neurotrophins; nevrodegeneracija; Nevrodegenerativne bolezni; nevrotrofični dejavniki; nevrotrofini; trofična podpora; trophic support