Velikomoravsko-panonsko besedišče v makedonskih biblijskih besedilih od 12. do 15. stoletja - Nikolovski, Gjoko (Studia Historica Slovenica, 2016)
Članek obravnava prisotnost velikomoravsko-panonskega besedišča v makedonskih biblijskih besedilih od 12. do 15. stoletja. Velikomoravskopanonsko besedišče se je v makedonska biblijska besedila vnašalo po vrnitvi Ciril-Metodovih učencev v makedonsko-bolgarski prostor. S primerjavo prisotnosti velikomoravsko-panonskega besedišča v kanonskih spomenikih stare cerkvene slovanščine (9.-11. stoletje) in makedonskih biblijskih besedilih od 12. do 15. stoletja se ustvari širši pogled na oblikovanje stare cerkvene slovanščine kot prvega knjižnega jezika vseh Slovanov.
Keywords: besedišče; Makedonija; stara cerkvena slovanščina; svetopisemska besedila