Evalvacija zaupanja vrednih digitalnih arhivov pri projektu reUSE! - Kavčič-Čolić, Alenka (Knjižnica, 2007)
V okviru evropskega projekta reUSE! iz programa eVsebine je imelo pet partnerjev za cilj izgradnjo zaupanja vrednih digitalnih arhivov, ki naj bi se polnili s pre-printi in digitaliziranimi oblikami tiskanih publikacij, ki so bile objavljene v institucijah javnega sektorja. Glavni cilj je bil doseči širšo dostopnost do teh vsebin ter njihovo trajno ohranjanje. Naloga Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Nacionalne knjižnice Nemčije in Narodne in univerzitetne knjižnice je bila kritično oceniti in usmerjati razvoj omenjenih arhivov. V ta namen je bila pripravljena posebna metodologija za evalvacijo digitalnih arhivov, ki pri njihovem delovanju upošteva organizacijski, tehnični in uporabniški vidik. V tem prispevku predstavljamo metodologijo in rezultate evalvacije s poudarkom na organizacijskem in uporabniškem vidiku.
Keywords: digitalni arhivi; digitalni repozitoriji; evalvacija; zaščita; metodologija; mednarodni projekti