Signeti 16. stoletja - Vodopivec, Ines (Knjižnica, 2006)
Fond knjižnice frančiškanskega samostana v Novem mestu vsebuje 224 zgodnjih tiskov iz 16. stoletja. Z dokumentacijskim popisom je bilo v omenjenih zgodnjih tiskih evidentiranih 175 tiskarskih in založniških znakov, odtisnjenih med leti 1501 in 1600 v tiskarskih delavnicah oseminosemdesetih tiskarjev iz različnih evropskih mest. Tiskarski in založniški znaki, ki jih s skupno besedo poimenujemo tudi signeti, so tiskarjem in založnikom v 16. stoletju služili kot blagovne znamke. V zapletenih humanističnih vsebinah signetov pa se zrcalijo tudi intelektualni cilji njihovih lastnikov in duh časa, v katerem so signeti nastali. Signeti iz 16. stoletja imajo večinoma obliko impres, simbolnih podob, ki so sestavljene iz upodobitve in krajšega gesla v latinščini. V prispevku so natančneje predstavljeni pomen, oblikovne značilnosti in vsebina signetov iz zgodnjega obdobja razvoja tiska v Evropi na primerih signetov, zabeleženih pri nas.
Keywords: printing; tiskarstvo; tiskarji; založniki; knjigotržci; 16.st.; tiskarski znaki; signeti; simboli; symbol; emblemi; Frančiškanski samostan (Novo mesto)