Kdo izbira in kdo ponuja v izbiro? - Dolinar, Darko (Primerjalna književnost, 2010)
Ob vprašanju "kdo izbira?" ponavadi najprej pomislimo na bralca, soočenega z obsežnim naborom raznovrstnih tekstov, ki se mu ponujajo v branje, in si prizadevamo rekonstruirati, razumeti ali razložiti njegove interne izbirne mehanizme in postopke hkrati z zunanjimi instancami, ki v večji ali manjši meri sodelujejo pri tem. Toda izbiranje se ne dogaja samo na območju, ki ga prekrivajo študije recepcije in bralčevega odziva, temveč je na različne načine prisotno v celotnem krogu literarne komunikacije od produkcije prek distribucije do recepcije. Ta spis oriše nekatere ključne točke tega problemskega sklopa, predvsem posredniško funkcijo med ponudbo in izbiro, ter jih ilustrira s posameznimi značilnimi primeri iz slovenskega založništva in knjigotrštva v minulih desetletjih ter med t. i. tranzicijo v kapitalistično tržno gospodarstvo, predvsem s primeri knjig, ki po široki branosti in prodajni uspešnosti znatno odstopajo od normalnega stanja.
Keywords: literarno posredništvo; založništvo; knjigotrštvo; uredniška politika; bralec; branje; literarni sistemi; knjižna selekcija