Uradniška čast v 18. stoletju. Razmere v avstrijski Istri v času vlade Marije Terezije - Holz, Eva (Acta Histriae, 2000)
Začetki modernizacije državnega uradništva segajo v dobo cesarice Marije Terezije. Državno uradništvo se je moralo prilagoditi normam obnašanja, ki jih je cesarica določila in ki so jih njeni nasledniki dopolnjevali. Pri tem je igrala čast pomembno vlogo, saj so bili državni uradniki predstavniki države. Zato jim je bilo prepovedano sprejemanje podkupnin, prepovedano je bilo pretirano zadolževanje, ukvarjanje z nekaterimi gospodarskimi dejavnostmi, članstvo v tajnih društvih, bratstvih in družbah, njihovo obnašanje v javnosti je moralo biti vzorno. Te spremembe so se uveljavljale zelo počasi. Primer merjenja moči med starimi navadami in novimi zahtevami je bil "spor" med cesarico in pazinskim glavarjem.
Keywords: 18.st.; čast; Istra; Istria; kodeks časti; upravna zgodovina; uradniki; zgodovinski prikazi