An outline of the history of radiotherapy at the Institute of oncology in Ljubljana from its beginning till 1980s - Oklješa Lukič, Aleksandra (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Članek obravnava dogajanja na radioterapevtskem oddelku Onkološkegainštituta od njegovega nastanka do osemdestih let dvajsetega stoletja. Podatki o razvoju oddelka so pridobljeni predvsem iz publikacij, ki jih je Onkološki inštitut izdajal ob obletnicah svojega delovanja, iz različnih poročil s strokovnih seminarjev in s pomočjo pogovorov z zaposlenimina Onkološkem inštitutu. Cilj zgodovinske raziskave je bil kronološko predstaviti razvoj radioterapevtskega oddelka Onkološkega inštituta, saj so dosedanja zgodovinska poročila razdrobljena in nepopolna. Zaključki. Ugotovili sva, da si nekateri zapisi iz dosegljivih virov celo nasprotujejo, kljub temu pa je bilo moč iz zbranega gradiva izluščiti najpomembnejše prelomnice v razvoju Onkološkega inštituta in njegovega radioterapevtskega oddelka.
Keywords: History; Ljubljana; Medical Oncology; Medicinska onkologija; Onkološki inštitut (Ljubljana); radiologija; Radioterapija; Radiotherapy; razvoj; Trends