Akutna okvara ledvic mladega boksarja - pomen uživanja kreatinskih pripravkov, prikaz kliničnega primera - Purg, Darinka (Medicinski razgledi, 2013)
Akutna okvara ledvc predstavlja hiter upad glomerulne filtracije. Kaže se z naraščanjem serumskih koncentracij sečnine in kreatinina ter zmanjšanjem izločenega seča. Vzroki zanjo so številni, v nekaterih primerih pa lahko o neposrednem vzroku le sklepamo. Kreatin nastaja v našem telesu, drugo polovico zalog v telo vnesemo s hrano. V strokovni literaturi lahko najdemo objavljene številne raziskave o varnosti pripravkov kreatina, a med njimi tudi raziskave, ki poročajo o pojavu neželenih stranskih učinkih uživanja kreatina. Primer predstavlja 18-letnega športnika z alutno okvaro ledvic, ki bi jo lahko povzročilo uživanje kreatina. Po prenehanju uživanja kreatina in ob simptomatskem zdravljenju, vključno s hemodializo, se je ledvična funkcija normalizirala.
Keywords: acute kidney injury; akutna okvara ledvic; creatine; kreatin; kreatinski pripravki; creatine supplementation