Cardiovascular mortality and microinflammation in abdominal obese hemodialysis patient - Bevc, Sebastjan (Acta medico-biotechnica, 2013)
Namen: Trebušno maščevje ima pomembne provnetne lastnosti in predstavlja vir različnih vnetnih posrednikov. Z ozirom na dejstvo, da so pri hemodializnih (HD) bolnikih povišane koncentracije nekaterih vnetnih posrednikov, bi lahko imelo trebušno maščevje pomembno vlogo v patogenezi mikrovnetja, ki je dokazano povezano s pospešeno aterosklerozo. Namen naše raziskave je bil določiti vpliv mikrovnetja na srčnožilno umrljivost trebušno debelih HD bolnikov. Metode: V raziskavo smo vključili enainsedemdeset HD bolnikov (povprečna starost 59.3 12.8 let). Izmerili smo jim obseg pasu in trebušno debelost opredelili skladno s priporočili Mednarodnega združenja za sladkorno bolezen (International Diabetes Fede- ration). Določili smo serumske koncentracije lipidov (trigliceridi, HDL in LDL holesterol) in vnetnih posrednikov (interlevkin 6, tumor nekrozni dejavnikalfa, žilnocelična adhezivna molekula1 (VCAM1), medcelična adhezivna molekula1 (ICAM1)). Bolnike smo spremljali od dneva določitve vnetnih posrednikov (november 2003) do njihove smrti oziroma do 10. novembra 2009. Rezultati: Povprečna vrednost obsega pasu je bila za moške 97.6 1 +/- 6.1 cm in 92.2 +/- 15.9 cm za ženske. Trebušno debelost smo ugotovili pri 62 % vključenih bolnikih. S Coxovo regresijsko analizo smo ugotovili, da sta vnetna posrednika VCAM1 (p<0.031) in ICAM1 (p<0.024) napovednika srčnožilne umrljivosti pri trebušno debelih HD bolnikih. Četudi smo v omenjeno analizo vključili starost in ostale znane dejavnike tveganja za razvoj ateroskleroze (arterijska hipertenzija, kajenje, HDL in LDL holesterol, trigliceridi), sta oba vnetna posrednika ostala napovednika srčnožilne umrljivosti. Zaključek: Rezultati naše raziskave potrjujejo povezanost mikrovnetja in srčnožilne umrljivosti pri trebušno debelih HD bolnikih.
Keywords: cardiovascular disease; hemodializa; kardiovaskularne bolezni; mikrovnetje; označevalci vnetnega dogajanja; trebušna debelost; umrljivost