Muon spin relaxation in superconductors - Jaksetič, Kevin (Matrika, 2023)
Mionska spinska relaksacija (µSR) je eksperimentalna metoda, pri kateri v material implantiramo spinsko polarizirane mione kot izjemno občutljive sonde magnetizma, da pomerimo porazdelitev magnetnega polja v njem. To dosežemo z meritvijo časovno odvisne asimetrične kotne porazdelitve emitiranih pozitronov ali elektronov, ki izhajajo iz razpada mionov preko šibke interakcije. Mionska spinska relaksacija v transverzalnem polju je še posebej uporabna za določitev nekaterih temeljnih lastnosti superprevodnikov tipa II, kot je na primer vdorna globina. Na merjeno relaksacijo spinske polarizacije močno vpliva tvorjena mreža vrtinčnih niti v takšnih superprevodnikih, iz katere izvira porazdelitev magnetnega polja v vzorcu.
Keywords: condensed matter physics; fizika kondenzirane snovi; mionska spinska relaksacija; muon spin relaxation; superconductors; superprevodniki