Biostratigrafija zgornjekrednih pelagičnih apnencev okolice Bovca v Julijskih Alpah - Radoičić, Rajka (Geologija, 2004)
V zahodnem delu Julijskih Alp so na mnogih mestih ohranjeni majhni erozijski ostanki zgornjekrednih pelagičnih svetlo sivih in rdečkastih apnencev ter laporjev (scaglia). Ti apnenci in laporji, ki vsebujejo izredno številne globotrunkane, ležijo jugozahodno od Bovca s hiatusom na spodnjejurskem pliensbachijskem oolitnem in biosparitnem apnencu. Med obema apnencema je značilna kotna diskordanca. Celokupna debelina zgornjekrednega apnenca in laporja je 8,80 m. Detajlno smo vzorčevali spodnjih 6,20 metrov profila. V komaj 6,20 m debelem profilu smo odkrili tri globotrunkanske cone: Helvetotruncana helvetica (3-5 cm), Dicarinella concavata (120 cm) in Dicarinella asymetrica (490 cm). Cona H. helvetica ni razvita v popolni debelini, ker je pod njo hiatus. Sedimentacija zgornjekrednih pelagičnih apnencev je pričela v turoniju in segala navzgor v campanij. Nad obravnavanimiplastmi ležijo v Bovški kotlini campanijsko-maastrichtijske flišne kamnine.
Keywords: apnenec; biostratigrafija; foraminifere; fosili; Julian Alps; Julijske Alpe; kreda; Lake Kreda; paleontologija; paleontology; Slovenia; Slovenija