A source of parametric variation in the lexicon - Cinque, Guglielmo (Linguistica (Ljubljana), 2016)
Ena izmed vplivnih domnev o naravi parametrov predvideva, da so parametri "omejeni zgolj na formalne oznake funkcijskih kategorij" (Chomsky 1995: 6). Rizzi (2009, 2011) predlaga, da te oznake služijo kot navodila jezikovni izgradnji, ki sprožijo eno od naslednjih skladenjskih operacij: (1) Sestavi (External Merge); (2) Premakni (Internal Merge, Move); (3) Izgovorjava/Ne-izgovorjava (Pronunciation/Non pronunciation), pri čemer je zadnja operacija verjetno odvisna od operacije Premakni (Kayne 2005a, b). Članek obravnava specifičen vir parametrične raznolikosti v domeni leksikona (tako funkcijskega kot leksikalnega), ki je, kot kaže, posledica možnosti podspecifikacije določenih oznak v nekaterih jezikih, in pokaže, da paradigmatično variacijo lahko opišemo na sledeč način: jezik A ima dva (ali več) leksikalnih elementov, ki ustrezajo samo enemu elementu v jeziku B.
Keywords: anglais; angleščina; bolgarščina; bulgare; English; Italian; italien; italijanščina; linguistique comparée; primerjalno jezikoslovje; semantics; semantika; sémantique; skladnja; syntax; syntaxe