Biliary small intestinal submucosa covered Z-stents - Yamakado, Koichiro (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Z raziskavo na svinjah smo testirali uporabnost in biološki odgovor kovinskih stentov v žolčnem sistemu, oplaščenih z submukozo tankega črevesja (SIS). Materiali in metode. V skupni žolčevod 6 svinj smo vstavili 9 enojnih stentov Z, oplaščenih s submukozo tankega črevesa. Stente smo vstavili z laparatomijo skozi žolčni mehur in žolčnikov vod. Živali smo žrtvovali ali usmrtili 2 tedna(n=1), 4 tedne (n=2) in 10 tednov (n=2) po vstavitvi stentov. Hkrati smo izvedli tudi histološke preiskave. Rezultati. Šestim živalim smo vgradili 9 stentov. Med pregledi po 2, 4 in 10 tednih so 3 stenti v 3 živalih ostali na svojem mestu, medtem ko se je 1 v skupnem žolčniku distalno premaknil, 5 pa se jih je obrnilo postrani. Vseh 9 stentov je bilo prehodnih. Po 10 tednih smoopazili, da se je žolčevod razširil, pretakanje žolča pa se je upočasnilo. Submukoza v tankem črevesju je ostala tudi po dveh tednih in se niti po 4 tednih niti kasneje ni histološko spremenila. Histološka preiskava ni odkrila nobenih vnetnih sprememb v žolčevodih preizkusnih živali. V 2 do 3 nepremaknjenih stentov niti po 2 niti po 10 tednih nismo opazili hiperplazije mukoze, v enem distalno premaknjenem stentu pa se je pojavila po 10 tednih. Zmerno hiperplazijo mukoze smo po 4 tednih opazili na distalnem delu nepremaknjenega stenta in po 8 in 10 tednih pri 5 premaknjenih stentih. Zaključek. Četudi je zaradi visokega odstotka premaknjenih stentov raziskava omejena, so rezultati nepremaknjenih stentov, ki urejajo pretok žolča, potrjujeo, da stenti v tankem črevesju, oplaščeni s submukozo preprečujejo vnetje žolčevoda in hiperplazijo mukoze, ki sta pogosti pri neoplaščenih stentih. Raziskave bomo nadaljevali in jih še posebej izboljšali na stentih z ovlaženo submukozo tankega črevesa.
Keywords: Bile ducts; Biliary tract surgery; Cholangiography; Intestinal mucosa; prašiči; stent; Stents; Swine; therapy; zdravljenje; žolčevod