Slovenian migrants in transnational social spaces - Golob, Tea (Anthropological notebooks, 2009)
Prispevek obravnava zapletenost identifikacije slovenskih transnacionalnih migrantov iz Argentine. Poudarek je na povratnih migrantih, ki so nekoč emigrirali iz Slovenije ter njihovih potomcih, ki so bili rojeni v slovenski skupnosti in so sedaj imigrirali nazaj v Slovenijo. Glavni namen prispevka je osvetliti zapletenost njihovih občutij pripadnosti, ki je vzniknila kot posledica sodobnih migracijskih procesov. Ta perspektiva poskuša razkriti njihove različne identifikacije in razumevanje koncepta dóma, ki lahko označuje tako hišo kot družino ali pa pripadnost zamišljeni skupnosti. Z osredotočanjem na migrante, ki so del mednarodne diaspore, razpete med Slovenijo in Argentino, skuša prispevek orisati razumevanje pripadnosti, ki odraža izkustvo življenja v družbenih svetovih, ki se razprostirata po dveh različnih deželah ter razumevanje razvoja mnogoterih vezanosti in pripadnosti na več kot en prostor.
Keywords: slovenski transnacionalni migranti; pripadnost; identifikacija; koncept doma