Kraška polja v Sloveniji - Stepišnik, Uroš (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2020)
Kraška polja so kotanje v krasu, ki so zelo pogoste zlasti na Dinarskem krasu. Kljub številnim skupnim značilnostim se pojavljajo v zelo različnih kraških okoljih in de-lujejo na različne načine. V raziskavi je predstavljena nova tipizacija kraških polj, ki poenostavlja dosedanje tipizacije. Polja opredeljuje glede na geomorfološko okolje, v katerem se pojavljajo, kot ojezerjena, prelivna, pritočna in predledeniška. V raziskavi smo na osnovi nove tipizacije opredelili vseh 35 kraških polj v Sloveniji.
Keywords: fizična geografija; geomorfologija; geomorphology; karst forms; karst poljes; karstology; krasoslovje; kraška polja; kraške oblike; physical geography; Slovenia; Slovenija