Zaščita žvižgačev pomeni tudi dodatno obremenitev za subjekte v javnem in zasebnem sektorju - Simić, Zvjezdana (Javna uprava, 2022)
Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri) oziroma »žvižgačev«, ki bo v slovenski pravni red prenesel Direktivo o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava Unije (Direktiva 2019/1937), bo kmalu več zavezancem naložil podobne izzive, ki smo jim že od leta 2018 priča pri varstvu osebnih podatkov. Glede na to, da je predlog ZZPri novembra precej prepričljivo prestal splošno razpravo (tj. prvo javno branje zakona) na plenarni seji Državnega zbora, avtorica v predstavi, kaj se nam obeta ob uveljavitvi tega zakona – če ne bo ločene tretje obravnave in veta Državnega sveta, bo to že v prvi polovici februarja 2023. Poudarek prispevka je na zavezanih subjektih in njihovi nalogi vzpostaviti poti za notranjo prijavo že v 90 dneh od uveljavitve zakona.
Keywords: directive; European Union; Evropska unija; internal reporting route; personal data protection; Splošna uredba o varstvu podatkov; trustee; varstvo osebnih podatkov; whistleblowers; žvižgači