Particle clauses - Smolej, Mojca (Slovenski jezik, 2015)
Členkovni stavki so jezikovna sredstva, ki opravljajo enako vlogo kot členki, le da imajo obliko stavkov. K razumevanju njihove pomenske in skladenjske vloge je nujno pristopiti s konstrukcijskega zornega kota. Konstrukcijska metoda namreč v svojo analizo hkratno vključuje tako pomen kot obliko oz. strukturo. Stavka "Če se na glavo postaviš, ti ne dam" (SSKJ2) na formalni ravni vstopata v podredno skladenjsko razmerje, ki pa na pomenski ravni ostaja neizpolnjeno. Gre za tako imenovano psevdohipotakso. Konstrukcijska metoda ob upoštevanju oblike in vsebine pokaže, da struktura oz. stavek "če se na glavo postaviš" kot celota opravlja modifikacijsko vlogo krepitve gotovostne naklonskoti in je kot taka funkcijsko sorodna besedni vrsti členkov oz., natančneje, modalni skupini členkov. Konstrukcijska metoda tudi pokaže, da pri krepitvi gotovostne naklonskosti ne sodeluje le raba leksema če (kot je npr. lahko razbrati iz slovarske razlage), pač pa vsak element, tako leksikalni kot slovnični, ki je del obravnavane stavčne strukture. Particle Clauses
Keywords: členek; členkovni stavek; semantics; semantika; skladnja; Slovene; slovenščina; syntax