Ocenjevanje učinkovitosti rehabilitacijske obravnave bolnic po raku dojke v termah Dobrna - Kotnik, Annemary (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Pojavnost raka dojke narašča, prav tako pa tudi preživetje po raku dojke. Zato je potrebna ustrezna zgodnja, nadaljevalna in pozna rehabilitacija. V nadaljevalno rehabilitacijo je v Sloveniji vključeno tudi zdraviliško zdravljenje v trajanju 14 dni. Z raziskavo smo želeli oceniti uspešnost rehabilitacije v zdravilišču, predvsem vpliv na gibljivost v ramenu, funkcijo zgornjega uda ter kakovost življenja bolnic po raku dojke. Metode: Raziskava je bila opravljena v Termah Dobrna. V raziskavo smo v devetih mesecih vključili 93 bolnic po zdravljenju raka dojke; 14-dnevno rehabilitacijo v zdravilišču je zaključilo 89 bolnic. Pravilno izpolnjene vprašalnike je oddalo 76 bolnic. Pridobili smo podatke o starosti bolnic, datumu operacije, tipu operacije in dodatnih terapijah, meritvah gibljivosti ramena, funkciji zgornjega uda in ramena s pomočjo vprašalnikov SPADI in DASH ter kakovosti življenja s pomočjo vprašalnikov EORTC QLQ-C30 in modulom za rak dojke EORTC QLQ-BR23. Dober izid rehabilitacije smo ocenili, če je prišlo do statistično značilnega izboljšanja gibljivosti v ramenu, funkcije zgornjega uda ter kakovosti življenja. Rezultati: Povprečna starost bolnic po raku dojke, ki so bile vključene v raziskavo, je bila 53 let. Pred začetkom opravljanja rehabilitacije ni bilo statistično značilnih razlik glede na vrsto operacije v obsegu gibljivosti v ramenu, funkciji zgornjega uda in kakovosti življenja. Po opravljeni rehabilitaciji je prišlo do statistično značilnega izboljšanja v vseh treh skupinah: v gibljivosti v ramenu (p<0,001), funkciji zgornjega uda (p<0,001) in kakovosti življenja (p<0,001). Statistično značilne razlike v izboljšanju med skupinami nismo ugotovili. Zaključek: Vrsta operacije raka dojke ni vplivala na oceno kakovosti življenja pred in po opravljeni rehabilitaciji. Po opravljeni timski rehabilitaciji v zdravilišču se je pri vseh skupinah izboljšala kakovost življenja in končno funkcijsko stanje bolnic. Za potrditev naših rezultatov so potrebne nadaljnje raziskave z večjim vzorcem.
Keywords: breast cancer; Breast Neoplasms; gibljivost rame; kvaliteta življenja; quality of life; rak dojke; rehabilitacija; rehabilitation; shoulder motion; upper limb; vocational rehabilitation; zgornji ud