Testing the suffixoidization of German -mann '-man' - Lighfoot, Douglas (Linguistica (Ljubljana), 2011)
V svoji zgodovini od stare visoke nemščine (SVN), srednje visoke nemščine, zgodnje nove visoke nemščine in moderne nemščine (MN) je beseda Mann 'moški' poznala različne stopnje produktivnosti in jezikovne spremenljivosti. Njen morfosintaktični status je segal od polnopomenske besede (SVN man 'moški'), zložene besede (SVN werolt.man 'človek, smrtnik'), afiksoida (MN sports.mann 'športnik'), nedoločnega zaimka (MN man 'nekdo') do skoraj ničtega statusa (napredujoča demorfologizacija v zloženki (SVN) gom.man 'mož, soprog'). Pojem afiksoida in njegova koristnost za morfologijo sta v znanstveni literaturi izzvala številne polemike (glej npr. Schmidt 1987). Šele nedolgo nazaj je Stevens (2005) predlagal kriterije za določanje kategorije afiksoida in številne priznane nemški slovnice in etimološki slovarji so termin pričeli uporabljati. Naša razprava bo raziskovala moderno rabo oblike -mann, kakršno najdemo v spletnem arhivu tednika Spiegel in v historičnih podatkih o oblikah nemškega -mann iz bogate podatkovne zbirke Titus iz Frankfurta. Ovrednotili smo Stevensove kriterije (Stevens 2005) in jih uporabili za določanje upravičenosti umestitve nemškega -mann v kategorijo sufiksoidov.
Keywords: allemand; besedotvorje; formation des mots; German; morfemi; nemščina; oblikoslovje; word formation