Neposluš(a)nost radia - Bizilj, Ljerka (Javnost (Ljubljana), 2008)
V članku se osredotočim na tiste mejnike v zgodovini slovenskega radia po letu 1945, ki praviloma presegajo sam radijski medij, zadevajo čas in prostor,v katerem se je razvijal (odnos enopartijske oblasti do radia), poskuse zvezne jugoslovanske oblasti, da se v državi oblikuje jugoslovanski narod, in tako tudi poskus po omejitvi radijskega programa v slovenskem jeziku. Nakažem vlogo radia pri ustanavljanju slovenske televizije v drugi polovici petdesetih let 20. stoletja, vnašanje dotlej nedopustne osebne note in sproščenosti v radijski program z uvedbo Vala 202 leta 1972. Članek končam z vlogo slovenskega radia, ki jo je odigral v procesu demokratizacije in osamosvajanja slovenske države konec osemdesetih let 20. stoletja, ko je bil v prvih vrstah v bitki za Slovenijo in demokracijo in si ne prej in ne kasneje ni pustil vzeti besede.
Keywords: Jugoslavija; radio; Yugoslavia; Slovenia; Slovenija; 1945/1990; politične razmere; mass media; množični mediji; vloga; slovenščina; Slovene; nadzor; demokratizacija