Uporaba kisikove plazme v sodobnih tehnologijah - Mozetič, Miran (Vakuumist, 2000)
Opisane so nekater tehnologije, ki temeljijo na uporabi kisikove plazme: plazemsko čiščenje, aktivacija površin polimernih materialov, hladno upepeljevanje, selektivno jedkanje, nizkotemperaturna oksidacija kovinskih površin, izotropno jedkanje in plazemska sterilizacija. Nekatere tehnološke postopke že vsaj eksperimentalno upolabljajo v Sloveniji, drugi pa si šele utirajo pot. Z zaostritvijo zahtev po kakovosti izdelkov in ekološki neoporečnosti uporabljenih metod se bodo tehnologije v prihodnosti uveljavile tudi v slovenski znanosti in industriji.
Keywords: plazma; kisik; plazemsko čiščenje; upepeljevanje; jedkanje; oksidacija; sterilizacija