Merilni sistem za ugotavljanje sposobnosti ionskogetrske črpalke - Pregelj, Andrej (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Pri razvoju domače ionskogetrske (IG) črpalke je bilo potrebno pripraviti preizkusni črpalni sistem za ugotavljanje njenih sposobnosti. Sistem mora poleg menjavanja črpalk zagotavljati še osnovno izčrpavanje, meritve tlakov ter vpuščanje in merjenje pretoka preskusnega plina. Vse sestavne dele smo izdelali v ultravakuumski (UVV) tehniki, osrednji delovni recipient pa tudi skladno z mednarodnimi standardi. Prispevek podaja merilne metode, normative za izvajanje meritev in izvedbo za ta namen potrebnega vakuumskega sistema.
Keywords: meritve tlaka; vakuumske črpalke; visoki vakuum; črpalna hitrost; merilni sistemi