Medicinci v slovenski partizanski saniteti v letih 1941-45 - Konjajev, Zora (Medicinski razgledi, 2007)
V letih 1941-45 se je v NOB vključilo 267 medicincev od 324 vpisanih na Medicinsko fakulteto v Ljubljani. V partizanski saniteti je delovalo 194 medicincev, med njimi 55 medicink. Opravljali so delo bolničarjev v bojnih enotah, sanitetnih referentov, asistentov pri operacijah, nekateri so tudi vodili bolnišnične postojanke. Študentke medicine so opravljale enake naloge, bile so tudi inštrumentarke v bolnišničnih postojankah. Partizanska saniteta je bila organizirana v bojnih enotah, za varno zdravljenje ranjencev so bile zgrajene številne bolnišnične postojanke, skrite v gozdovih. Vseh ranjencev jebilo 22.000, od katerih je bilo kar 61,1 ozdravljenih in vrnjenih v bojne enote. Krvavi davek medicincev je bil velik, saj jih je kar 54 od 194 izgubiloživljenje v NOB.
Keywords: Civilna zaščita; War; Vojna; Civil Defense; Health Services; Zdravstvene službe; Študenti medicine; Organization And Administration; student; Students, Medical; študenti; medicina; medicine; health care; zdravstvo; saniteta; druga svetovna vojna; World War II