Toksikološki vidiki izpostavitve bisfenolom v termičnem papirju - Franko, Nina (Farmacevtski vestnik, 2024)
Uporabo bisfenola A v plastiki in termičnem papirju regulativni organi po vsem svetu vse bolj zaostrujejo, saj je potrjen motilec endokrinega sistema in vpliva na patogenezo številnih bolezni. Industrija ga posle¬dično zamenjuje z nadomestki, ki pa zakonsko niso dovolj regulirani glede varnosti. Obstaja premalo tok¬sikoloških raziskav, ki bi potrdile, da so varnejši od bisfenola A. Zaradi vsesplošne in pogoste uporabe bisfenola A in njegovih nadomestkov jih najdemo v okolju kot tudi v živih organizmih. Bisfenoli so prisotni tudi v termičnem papirju, ki ga uporabljamo v različne namene, od izdelave računov do nalepk za označe¬vanje hrane in bioloških vzorcev v medicinskih labo-ratorijih. Po stiku z njim se prisotni bisfenoli absorbi¬rajo v telo preko kože in vstopijo v sistemski obtok v aktivni, nemetabolizirani obliki. V preglednem članku smo zbrali podatke o pojavnosti bisfenolov v termi¬čnem papirju, njihovi zmožnosti za transdermalni vstop v telo in možnem tveganju za zdravje.
Keywords: bisfenol A; Hormonski motilci; motilci endokrinega sistema; nadomestki; termični papir; toksični učinki; Toksičnost