Semantik und Motivation in der Entstehung der Phraseme mit der Komponente denar (dt. Geld) - Valenčič Arh, Urška (Linguistica (Ljubljana), 2010)
V prispevku so analizirane struktura, funkcija in motivacija slovenskih frazemov s komponento denar. Iz statističnih podatkov, pridobljenih iz dveh največjih korpusov slovenskega jezika, Nove besede in Fide, je bilo ugotovljeno, da je leksem denar pogosto v rabi in predstavlja kar 0,05 odstotka vseh besed v dnevniku delo v obdobju 1998-2007. Večbesedne in ustaljene strukture s komponento denar se pojavljajo kot sekundarni jezikovni znaki bodisi kot kolokacije, delno idiomatične strukture ali pravi idiomi. Izčrpno in sistematično zbrano jezikovno gradivo je pokazalo, da se pri veliki večini frazemov s komponento denar v njihovem frazeološkem pomenu ohrani semantika leksema denar in ti frazemi večinoma poimenujejo predmetnost. Na primeru frazeološkega modela imeti denarja kot 'imeti veliko denarja, biti bogat' in njegovih variant je bilo ugotovljeno, da sta izvorna slika, iz katere je nastal frazem, in njegova semantična motivacija, tesno povezani s kulturnim in družbenim življenjem posamezne družbe oz. skupine ljudi z nekega lingvogeografskega področja, zato se primerjana komponenta v tej bolj ali manj leksikalizirani strukturi lahko zelo razlikuje med posameznimi jeziki in dialekti.
Keywords: denar; frazemi; frazeologija; phraseology; semantics; semantika; Slovene; slovenščina